Liczba wyników: 4264
Spokojny sen jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia i zdrowia, jeśli problemy z zasypaniem nie są Ci obce przeczytaj uważnie poniższe wskazówki.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Jeśli do swojego zdrowia podchodzisz z sercem, zbadaj się w ramach akcji „Zadbaj o swoje serce”. W każdą kolejną niedzielę od 3 czerwca do 8 lipca w kolejnym mieście odbędą się bezpłatne badania i konsultacje lekarskie.
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje około dwóch milionów osób, co stanowi 5 procent społeczeństwa. Ponad połowa z nich jest nieświadoma tej choroby. Dlatego niezwykle ważna dla skutecznego zapobiegania cukrzycy typu 2 jest edukacja społeczeństwa.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Program leczenia otyłości którego kluczowym elementem jest balon żołądkowy, łączy działanie zespołu lekarzy oraz opracowaną naukowo metodę utraty masy ciała opartą o redukcję uczucia głodu. Do dziś na świecie z programu skorzystało ponad 40 000 osób.
Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Jak podaje Gazeta Wyborcza, łódzcy naukowcy uważają, że pijawki można wykorzystać do leczenia zawałów i udarów. Stworzyli medykament działający przeciwzakrzepowo, do produkcji którego wykorzystuje się białko wytwarzane przez wspomniane zwierzęta.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami