Liczba wyników: 12744
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Pozostawanie w domu z powodu epidemii koronawirusa sprzyja przesiadywaniu przed telewizorem. Lepiej jest jednak próbować znaleźć inne zajęcia, długie oglądanie tv przez seniorów osłabia ich pamięć.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Jednocześnie zwraca się uwagę na to, że określone modyfikowalne czynniki, takie jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, mogą zmniejszyć ryzyko tych chorób. Według nowych badań istnieje też pewien związek między codziennymi gorącymi kąpielami i ryzykiem problemów serca, czy udarów.
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Pacjenci z chorobą zwyrodnieniową stawów cechują się wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, czynnikiem tego jest brak aktywności, w tym unikanie chodzenia.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła, aby osoby doświadczające objawów COVID-19 nie przyjmowały ibuprofenu bez konsultacji z lekarzem. Europejska Agencja ds. Leków poinformowała z kolei, że obecnie nie ma dowodów potwierdzających związek pomiędzy ibuprofenem a zaostrzeniem przebiegu choroby COVID-19, jednocześnie wskazując zasadność korzystania z niesteroidowych leków przeciwzapalnych "w najmniejszej skutecznej dawce przez możliwie najkrótszy okres".
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Nie ma tu miejsca na wymówki, nawet w domu można poćwiczyć i dzięki temu zadbać o siebie. Wysiłek pomaga powstrzymać starzenie się mózgu.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Zapach przyjaciela – na przyjacielskie relacje ma wpływ woń drugiej osoby