Liczba wyników: 7307
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Ból dolnej części pleców jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności na świecie i jedną z najpowszechniejszych dolegliwości.
Niektóre ostre dolegliwości mogą być osłabiane dzięki powszechnie dostępnym lekom przeciwbólowym, jednak przewlekłe problemy wymagają bardziej specjalistycznej pomocy medycznej.
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
W Polsce zarejestrowanych są aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Zachorowalność na cukrzycę ma globalny wymiar. Licza chorych ciagle rośnie i jeśli nic się nie zmieni, zarówno pacjenci, jak gospodarka znajdą się w obliczu kryzysu.
W Stanach Zjednoczonych odnotowano przypadek kobiety, która jest zarażona bakterią E. coli odporną na antybiotyki.
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Uczucie suchości, pieczenie, zaczerwienienie i podrażnienie oczu nie zawsze oznacza alergię, czy przemęczenie narządu wzroku. Przyczyną tych dolegliwości mogą być mikroskopijne roztocza -nużeńce, które zagnieżdżając się na brzegach powiek, często prowadzą do poważnych dolegliwości oczu i powiek, z utratą wzroku włącznie. Zakażenie tym roztoczem, choć w niewielkim stopniu uświadamiane, dotyczy dużej grupy osób – uważa się, że zakażonych może być nawet 50% osób w wieku 19 – 40 lat.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu