Liczba wyników: 4264
Sepsa (posocznica) jest to gwałtowna uogólniona reakcja zapalna organizmu na atak mikroorganizmów głównie pneumokoków i meningokoków. Często po przebytej sepsie pozostają martwicze ubytki tkanki, głównie na kończynach dolnych i górnych.
Nie można czuć się najlepiej, kiedy lekarz stwierdzi u nas zespół przewlekłego zmęczenia. I zamiast martwić się, czy nie trawi nas jakaś bardzo groźna choroba, warto ustalić czy "sprawcą" zamieszania nie jest koenzym Q10, a właściwie jego niedobór.
Powieść „O krok” Henninga Mankella – popularnego szwedzkiego pisarza i wybitnego dziennikarza – to znakomita lektura na wakacje, choć należy podkreślić, że jest to kryminał dla wymagających czytelników. Miłośnicy szybkiej akcji, policjantów ujmujących zbrodniarzy „w trymiga” lub też zabijających ich bez pardonu jednym celnym strzałem z pistoletu niczym Brudny Harry nie znajdą w tej książce nic dla siebie. Mankell bowiem proponuje czytelnikowi coś o wiele więcej niż zwykłą zagadkę morderstwa – wejście w głąb psychiki doświadczonego gliny i psychotycznego umysłu zabójcy.
Naukowcy z Feinstein Institute for Medical Research w stanie Nowy Jork przeprowadzili badania, których wyniki pozwalają wnioskować, że w niedalekiej przyszłości reumatyzm będzie można zablokować.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia. Niektórzy uprawiają sport dla zdrowia i sylwetki, inni traktują go wyczynowo. Niezależnie od tego, jak spożytkujemy dostarczoną do organizmu energię, musimy zwracać uwagę na właściwie zbilansowaną dietę.
Lekarze i dietetycy często zwracją uwagę na niekorzystne działanie kawy, jednak czy rzeczywiście jest ona taka szkodliwa? Badania przeprowadzone przez naukowców przedstwaiją problem "małej czarnej" w nowym świetle.
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami