Liczba wyników: 7801
Pierwsze wzmianki o sepsie pojawiały się już w starożytnym Egipcie, jednak cały czas stanowi ona wyzwanie i jest przedmiotem wielu badań. Efektem ostatnich jest nowa definicja sepsy oraz zastąpienie dotychczasowych standardów postępowania nowymi. Doniesienie na ten temat zostało opublikowane niedawno w czasopiśmie The Journal of the American Medical Association.
Aby znacząco wzmocnić układ odpornościowy, trzeba regularnie ćwiczyć.
Dwie trzecie Polaków wykonuje miesięcznie ponad 30 zdjęć, wśród których najpopularniejsze są zdjęcia rodziny. Ponadto, smartfon to obecnie ulubione, zaraz po aparacie cyfrowym, narzędzie do wykonywania zdjęć. Co ciekawe coraz chętniej wywołujemy zdjęcia, a coraz rzadziej umieszczamy je w sieci. To tylko niektóre dane, które ujawniło badanie „Zoom na Polaków” zrealizowane przez serwis empikfoto.pl.
Cukrzyca jest najczęściej wykrywana dopiero po 5-12 latach od jej pierwszych objawów – wynika z danych WHO. Tymczasem zbyt późne rozpoznanie choroby wiąże się z poważnymi powikłaniami. Dlatego w Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, lekarze zachęcają do badań.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Jeśli masz jakiekolwiek problemy sercowo-naczyniowe, badaj się regularnie i nie odwołuj wizyt u lekarza - aż jedna na trzy kobiety umiera z powodu chorób serca.
Aż 92% Polaków stwierdza, że zmęczenie podczas jazdy jest istotną przyczyną wypadków na drodze – wynika z raportu pt. „Komfort jazdy”, przeprowadzonego na zlecenie Kongsberg Automotive Pruszków. Co drugi Polak przyznaje że był zmuszony do przerwania jazdy samochodem z powodu zmęczenia. Mimo to w trasie zatrzymujemy się rzadko i na krótko. Tylko co 10 kierowca zatrzymuje się już po 1 godzinie, a blisko połowa badanych robi przerwy rzadziej niż co 3 godziny.
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Polska coraz lepiej radzi sobie z profilaktyką zachorowań na raka szyjki macicy, ale skuteczność leczenia tej choroby plasuje nasz kraj na jednym z ostatnich miejsc w Europie. Przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Ginekologii Onkologicznej i Krajowego Rejestru Nowotworów zaprezentowali aktualne dane, dotyczące zachorowalności i długości życia chorych na raka szyjki macicy w Polsce i w Europie oraz scharakteryzowali model leczenia tej choroby w Polsce.