Liczba wyników: 14512
Dieta uzupełniona ketonami może chronić neurony przed śmiercią w rozwoju choroby Alzheimera.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) niedawno wyodrębniła nowe zaburzenie związane z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) - złożony zespół stresu pourazowego (CPTSD). Międzynarodowy zespół z udziałem Uniwersytetu w Zurychu wymienił objawy diagnozy takiej choroby i wydał wytyczne dotyczące leczenia.
W najgorętszych letnich okresach możesz chcieć się zdrzemnąć w środku dnia. W niektórych krajach kulturową normą jest planowanie „sjesty" i zamykanie firm w najbardziej upalnych porach. Jak się okazuje, może się za tym kryć nie tylko biologia, ale i kultura.
Utrata masy ciała u osób po zawale serca jest najskuteczniejsza, gdy ich współmałżonkowie przyłączają się do starań o utratę na wadze.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami