Liczba wyników: 4284
Co czwarty pies i co czwarty kot jest otyły- alarmują lekarze weterynarii. Okazuje się, że epidemia otyłości, która w zawrotnym tempie rozprzestrzenia się wśród ludzi, dopadła także ich czworonożnych przyjaciół. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe, niska aktywność, a przede wszystkim brak wiedzy na temat negatywnych dla zdrowia skutków otyłości, to najważniejsze przyczyny pojawienia się nadwagi u psów i kotów.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Kryzysowa sytuacja jaką jest menopauza, to naturalny okres w życiu kobiety. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Natura sama znalazła rozwiązanie.
Kolejne naukowe doniesienia potwierdzają korzystny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie.
O tym, że leki należy przyjmować regularnie pamięta większość z nas, często jednak zapominamy, że ich działanie może zmieniać się pod wpływem jedzenia i picia.
Twarda woda, słońce, zmiany temperatur oraz błędy dietetyczne, negatywnie wpływają na naszą skórę. Odwodniona i nieprawidłowo odżywiona traci swoją jędrność, staje się matowa, szara i szorstka.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Spożywanie nabiału jest dla naszego zdrowia istotniejsze niż sądzimy. Naukowcy odkryli, iż istnieje zależność pomiędzy obecnością w naszej diecie jogurtów i innych przetworów mlecznych a ryzykiem wystąpienia paradontozy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami