Liczba wyników: 5445
Warzywa mogą pomóc w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki, wynika z nowych badań. Znajdująca się poniżej żołądka trzustka uwalnia enzymy trawienne. Jej ostre zapalenie stanowi potencjalnie zagrażającą życiu dolegliwość, która występuje wówczas, gdy enzymy zaczynają trawić samą trzustkę.
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Zewnętrzna stymulacja podczas snu może pomóc wzmocnić pamięć, co z kolei wspomaga proces nauki, wynika z badań.
Nowe badania pokazują bezpośredni związek pomiędzy wagą mężczyzn w średnim wieku i ich seksualnymi możliwościami, poinformowała Agence France Press.
Dla Janusza Palikota maj okazał się fatalny. Według raportu „Scena Polityczna” agencji informacyjnej „Press-Service Monitoring Mediów” niemal trzy czwarte publikacji na jego temat w najpoczytniejszych gazetach, miały wydźwięk negatywny. To w realiach polskich mediów sytuacja zupełnie niecodzienna.
Słynny bohater kreskówki Popeye ma rację opróżniając puszkę szpinaku, kiedy chce, by urosły mu bicepsy. Zdaniem szwedzkich uczonych warzywo czyni nas silniejszymi.
Czasem objawy, które nie bolą, ale powtarzają się dość często, wymagają jednak interwencji lekarza, żeby nie było za późno – mówi prof. dr. hab. n. med. Krzysztof Sładek, Kierownik Pracowni Diagnostyki Inwazyjnej Chorób Klatki Piersiowej II Katedry Chorób Wewnętrznych CM UJ.
Co motywuje ludzi do cięższej pracy: obietnica nagrody czy groźba kary? Nowe badania uczonych z Michigan State University Business wykazują, że to marchewka - a nie kij - jest kluczem do zwiększenia produktywności.
Narażenie na hałas drogowy jest znacząco związane z podwyższonym ryzykiem ataków serca, wynika z badań opublikowanych w ogólnodostępnym czasopiśmie PLoS ONE.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami