Liczba wyników: 6216
Szeroko polecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie dobrze wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także samopoczucie psychiczne.
Wśród ponad 5 tysięcy kobiet po menopauzie, które mieszkały w obrębie 100 metrów od ruchliwej drogi, 22 procent miało wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w porównaniu do pań mieszkających co najmniej 800 metrów dalej.
Zespół jedenastu czołowych lekarzy z krajów G8 wraz z placówkami ochrony zdrowia wskazał, że należy podkreślić znaczenie diety, stylu życia i diety śródziemnomorskiej w zmniejszaniu ryzyka występowania demencji w globalnej populacji.
Palacze cechują się znacznie wyższym prawdopodobieństwem problemów z pamięcią w średnim i starszym wieku. Kłopoty tego rodzaju zaś wiążą się z większym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera późniejszym życiu. Sytuację pogarsza też nadmiar alkoholu i marihuana.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
Pracujesz po godzinach? Owszem, oznacza to albo wyższe zarobki, albo dodatkowe dni do „odebrania", ale jednocześnie grozi cukrzycą, mówią uczeni.
Już po raz 29. każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie, będzie miał okazję skorzystać z akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukację na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z wirusowymi zapaleniami wątroby typu A i typu B oraz popularyzację szczepień ochronnych. W tej edycji organizatorzy zwracają uwagę na rolę profilaktyki WZW typu B, dzięki której można zapobiegać poważnym następstwom zakażenia wirusem HBV, jakim jest zakażenie przewlekłe, marskość lub pierwotny rak wątroby. Tegoroczny Żółty Tydzień potrwa od 6. do 17. października.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami