Liczba wyników: 13644
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Nie ma tu miejsca na wymówki, nawet w domu można poćwiczyć i dzięki temu zadbać o siebie. Wysiłek pomaga powstrzymać starzenie się mózgu.
Konieczność izolacji w zwiazku z epidemią COVID-19 jest coraz powszechniejsza. Pozostawanie w „czterech ścianach" w samotności lub towarzystwie niewielkiej grupki tych samych osób, ma wpływ na nasz stan emocjonalny. Co robić, by zmniejszyć lęk i stres związany z przedłużającym się stanem ograniczonej mobilności i brakiem bezpośrednich kontaktów z szerszą grupą ludzi?
Nie zaniedbuj odpoczynku - im lepiej sypisz, tym lepsza jest twoja odporność.
Kobiety z ciężkim bezdechem sennym częściej chorują na raka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Probiotyki, suplementy diety z zwartością prozdrowotnie działających bakterii, mogą mieć wpływ na nasz układ kostny. Jak pokazały badania, u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki, utrata masy kostnej zmniejszyła się o połowę w porównaniu seniorek przyjmujących placebo.
W przypadku podejrzenia infekcji koronawirusem konieczna jest czternastodniowa kwarantanna. Dlaczego taki okres jest najbezpieczniejszy, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa?
Po zabiegu ominięcia żołądkowo-jelitowego ryzyko złamań zwiększa się aż o około 30 procent. Taka operacja ma też związek z większym zagrożeniem upadkami.
Utrzymanie odpowiedniej aktywności fizycznej i umysłowej w średnim wieku może wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju demencji w kilka dekad później, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.