Liczba wyników: 14540
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
W przypadku mężczyzn długotrwała ekspozycja na stres związany z pracą wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem raka: płuc, okrężnicy, odbytnicy i żołądka oraz chłoniaka nieziarniczego.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Zmiana klimatu daje się we znaki, ekstremalnie wysokie temperatury zostały odnotowane tej wiosny w Indiach i Pakistanie. Naukowcy m. in. z Uniwersytetu w Göteborgu przedstawiają ponury obraz pozostałych dekad XXI wieku. Szacują, że fale upałów będą się nasilać, dotykając każdego roku nawet pół miliarda ludzi. Mogą też prowadzić do niedoborów żywności, nadmiernych zgonów i napływu uchodźców, gdy osiągną poziom przekraczający możliwości tolerowania temperatur przez ludzki organizm. To jednak nie musi się zdarzyć, jeśli zostaną wprowadzone środki, które pozwolą osiągnąć cele Porozumienia Paryskiego, uważają badacze.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Seniorzy z niedoczynnością tarczycy mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji. Ryzyko otępienia jest jeszcze wyższe u osób, których stan tarczycy wymaga stosowania leków.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.