Liczba wyników: 12135
Cukier, i ten znajdujący się naturalnie w różnych produktach, i ten dodawany, ma wiele różnych form. Współczesny przemysł spożywczy często wykorzystuje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (high fructose corn syrup, HFCS) - jaki ma wpływ na organizm?
Regularnie jedz orzechy włoskie - to pomoże ci obniżyć ryzyko sercowo-naczyniowe związane z nadciśnieniem.
Rak gruczołu krokowego rozwija się powoli i może długo nie powodować żadnych nieprzyjemnych dolegliwości – to wzbudza fałszywe poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Tymczasem tylko w Polsce właśnie z powodu tego nowotworu codziennie umiera 10 mężczyzn. Mogłoby być inaczej, bo dziś jest on już całkowicie wyleczalny. O czym więc warto wiedzieć, by dać sobie szansę na zwycięstwo w walce z chorobą?
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Początek wiosny to okres, w którym wzrasta liczba pożarów, spowodowanych bezmyślnym wypalaniem traw. Takie działanie to zagrożenie nie tylko dla roślin i zwierząt, ale też dla ludzi. Tylko w tym roku strażacy musieli gasić płomienie ponad 36 tysięcy razy.
W Polsce mamy około 1500–2500 osób z astmą ciężką, które powinny być leczone nowoczesną terapią biologiczną. Tymczasem programami lekowymi, które umożliwiają dostęp do takiej terapii, objętych jest około 600 pacjentów – mówi dr. hab. n. med. Maciej Kupczyk, prof. nadzw. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, prezydent elekt Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Fobie mogą dotyczyć wielu różnych zwierząt i zjawisk. Niektórzy odczuwają paniczny lęk przed pająkami, inni histeryzują na widok węży, jeszcze inni wzdrygają się widząc ryby. Można by tak wymieniać niemal w nieskończoność. Okazuje się, że strach tego rodzaju nie jest dziedziczny, ale nabyty.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Bób św. Ignacego to suplement wytwarzany ze Strychnos ignatii, czyli drzewa z rodziny Loganiaceae, pochodzącego z Filipin i niektórych części Chin. Roślina została po raz pierwszy opisana przez czeskiego jezuitę pracującego na Filipinach, brata Georga Kamela, który nazwał jej owoc bobem św. Ignacego (od założyciela zakonu Ignacego Loyoli).
Kraje nordyckie wciąż budzą zazdrość w poszukującym utopii świecie, ale nowe badanie sugeruje, że istnieje region Europy, którego mieszkańcy są jeszcze szczęśliwsi. Co ciekawe - niemal wszędzie poziom zadowolenia z życia rośnie wraz z wiekiem badanych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami