Liczba wyników: 1463
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Demencja to najczęstsza choroba neurologiczna u osób starszych, a bóle głowy, w tym migreny, są najczęstsze zaburzenie neurologiczne w każdym wieku. Jak się okazuje, migreny mogą być istotnym czynnikiem ryzyka otępienia, w tym choroby Alzheimera.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Norowirusy to główna przyczyna stanów zapalnych żołądka i jelit w środowiskach takich jak szpitale, statki wycieczkowe, czy szkoły. Wirus jest niezwykle zaraźliwy i przenoszony głównie drogą kałowo-oralną, tj. przez brudne ręce lub skażoną żywność. Objawy obejmują gwałtowne i nagłe wystąpienie biegunki, wymiotów i nudności. Okazuje się, że cytryna może być pomocna w zapobieganiu takim infekcjom.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami