Liczba wyników: 1607
Kiedy przeprowadzono badania z udziałem osobób o prawidłowej czynnoścą nerek, odkryto że u ludzi z poważnymi objawami depresyjnymi częściej występuje później gwałtowne pogorszenie funkcjonowania tych narządów.
Botoks, czyli substancja znana ze zmniejszania zmarszczek twarzy, może mieć też inne, prozdrowotne zastosowanie - okazuje się, że zapobiega nieregularnemu rytmowi serca, jeśli po operacji wszczepienia bajpasów zostaje wstrzyknięta do tkanki tłuszczowej otaczającej serce.
Niezdolność do rozpoznania zapachu cytryn, bzu, czegoś wykonanego ze skóry i siedmiu innych zapachów pozwala przewidzieć, u których pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi rozwinie się choroba Alzheimera.
Nuda może uczynić nas bardziej kreatywnymi, a także daje kilka innych korzyści. Nie warto więc jej unikać za wszelką cenę, uważają psychologowie.
Pozytywne emocje są uważane za ważny element zdrowego stylu życia, jednak nowe badania sugerują, że związek między nimi a stanem zdrowia może się różnić w zależności od kultury. Przykładowo, doświadczanie pozytywnych emocji wiąże się z lepszym stanem układu krążenia w USA, ale nie w Japonii.
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Choć ludzie bywają zaniepokojeni wpływem systemów informatycznych na codzienne życie, równocześnie mogą być bardziej skłonni ufać programowi komputerowemu niż innym ludziom, szczególnie jeśli rzecz dotyczy jakiegoś trudnego zadania, mówią uczeni z University of Georgia.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.