Liczba wyników: 789
Dobrej kondycji stawów nie sprzyja nie tylko upływający czas, ale też styl życia wielu z nas. Spędzamy długie godziny siedząc za biurkiem, często borykamy się z nadmiarem kilogramów, mało się ruszamy albo wręcz przeciwnie – ćwiczymy zbyt intensywnie. Efekt? Dziś na bóle stawów skarży się już jedna piąta Polaków i nie są to tylko seniorzy. Co zrobić, by uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości, a także nie dopuścić do groźnych powikłań?
Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. Wykraczając poza utarte szlaki zyskujemy bowiem szansę na odkrycie nieznanych dotąd horyzontów sztuki tworzenia nowych potraw.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi borykają się kobiety. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego jeszcze przed latem znajdźmy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
Multitasking, czyli wielozadaniowość, została uznana za ważną zaletę i w pracy, i w domu. Okazuje się jednak, że wcale nie pozwala zrobić czy osiągnąć więcej, prowadzi do rozkojarzenia i osłabia produktywnosć.
Wielu ludzi ma tendencję do częstego zmaartwiania się, co osłabia jakość ich życia, zazwyczaj więc raczej radzi się, jak ograniczyć myślenie o kłopotach. Okazuje się jednak, że i zamartwianie się może mieć dobre efekty. Zobacz, jakie.
Jeśli piwo, to podczas kameralnych spotkań z przyjaciółmi, jeśli wino, to w rodzinnym gronie, jeśli zaś wódka, to najczęściej na imprezie – tak w świetle wyników najnowszych badań CBOS piją alkohol dorośli Polacy. Choć najpopularniejszym napojem alkoholowym w Polsce jest piwo, Polakom najczęściej zdarza się upijać wódką. Pijąc wódkę przeciętny konsument spożywa jednorazowo niemal dwa razy więcej czystego alkoholu niż pijąc piwo i prawie trzy razy więcej czystego alkoholu niż wtedy, gdy pije wino.
Nie chodzi o to, że jedni mają więcej genetycznego szczęścia, a inni mniej - poza czynnikami dziedziczonymi i stylem życia, za rozwój raka może odpowiadać przypadek, a przynajmniej nie wiadomo czy są jakieś określone przyczyny, dla których w pewnych przypadkach przy replikacji DNA występuje błąd i zaczyna rozwijać się nowotwór.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.