Liczba wyników: 3037
Żadna ilość zanieczyszczeń w powietrzu nie jest dobra dla mózgu, ale pożary lasów i emisje substancji pochodzących z rolnictwa mogą stanowić szczególnie toksyczne zagrożenie dla zdrowia poznawczego, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
W organizmie przez cały dzień gromadzą się różne toksyny i dotyczy to także układu nerwowego, w tym mózgu. Nocny odpoczynek nie tylko pozwala na regenerację i zachodzenie określonych procesów w ciele, ale też umożliwia oczyszczanie organizmu.
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Od wieków ludzie praktykują medytację uważności, aby osłabić ból, teraz neuronaukowcy sprawdzili, czy i jak to naprawdę działa. Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego zmierzono wpływ uważności na doświadczanie bólu i aktywność mózgu.
Starsze kobiety, u których wystąpił co najmniej jeden pełny atak paniki, mogą doświadczać zwiększonego ryzyka zawału serca lub udaru mózgu oraz podwyższonego ryzyka śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Osoby noszące aparat słuchowy z powodu problemów ze słuchem związanych z wiekiem zachowują z biegiem czasu lepsze funkcjonowanie mózgu w porównaniu z ludźmi, którzy nie używają aparatu pomimo zaburzeń słuchu.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Wśród osób, które mają tętniaki (osłabione obszary naczyń krwionośnych mózgu), ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych jest wyższe niż wśród rówieśników bez tętniaków.
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.