Liczba wyników: 2278
Czy status społeczny danej osoby może mieć wpływ na poziom stresu? Według ekspertów z Tulane University pozycja społeczna rzeczywiście oddziałuje na reakcje na stres.
Miałeś/aś ostatnio miłą rozmowę ze znajomym ? Czy przyjaciel właśnie pomógł ci z wiosennymi porządkami? Będziesz miał/a szczęście, jeśli powtórzycie to samo za około siedem lat. Socjologowie odkryli, że właśnie co siedem lat traci mniej więcej połowę bliskich członków swojej sieci.
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Poczucie szczęścia po określonym wydarzeniu lub czynności zmniejsza się za każdym razem, gdy go doświadczamy - to zjawisko określane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może być wyjątkiem od tej reguły, mówią psycholodzy.
Hypericum perforatum, czyli dziurawiec zwyczajny, ma nie tylko właściwości przeciwdepresyjne, ale też zawiera aktywne składniki przeciwutleniające, które mogą pomóc powstrzymać degenerację neuronów.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Popularny ekstrakt ziołowy może znacząco osłabić infekcje dróg moczowych i zwiększyć zdolność antybiotyków do zabijania bakterii, które wywołują 90 procent infekcji pęcherza moczowego.
Przewlekły ból dotyka około 20 procent ludzi. Ma nie tylko medyczne i fizyczne skutki, ale może wpływać na zatrudnienie, styl życia i zdrowie psychiczne.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.