Liczba wyników: 3767
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Jeśli zarówno rodzice, jak i dziadkowie cierpieli na ciężkie zaburzenie depresyjne (major depressive disorder, MDD) wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia tej choroby u wnuków.
Dietetycy na ogół zalecają spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego, ale nowe badanie Uniwersytetu Cornell sugeruje, że jego wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od osoby. Zalecenia co do dawki tego składnika powinny być dostosowane do mikrobiomu jelitowego każdego pacjenta.
Leczenie raka często powoduje uszkodzenie nerwów, które może prowadzić do długotrwałych objawów. W wielu przypadkach leki okazują się nieskuteczne. Teraz pokazano, że proste ćwiczenia mogą zapobiegać uszkodzeniom nerwów.
Chłodniejszy nos i cieplejsze policzki mogą być charakterystyczną oznaką wzrostu ciśnienia krwi.
Zdrowy sen ma pozytywny wpływ na poziom wdzięczności, odporność i rozwój ludzi dorosłych.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Statyny - powszechnie stosowane leki obniżające cholesterol - mogą blokować określony szlak zaangażowany w rozwój raka wynikający z przewlekłego stanu zapalnego.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.