Liczba wyników: 1015
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Komórki mózgu potrzebują witaminy A, by odpowiednio się zmieniać i dostosowywać do bodźców środowiskowych.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Wyższe ciśnienie krwi w nocy niż w ciągu dnia może być czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera u starszych mężczyzn, mówią badacze z Uniwersytetu w Uppsali.
Skutki urazów głowy mogą być długotrwałe. Medycy z University of Pennsylvania pokazują, że pojedyncze uderzenie czy zranienie może prowadzić do demencji w późniejszym życiu. Ryzyko to jest tym wyższe, im wyższa jest liczba doznanych urazów głowy.
Kobiety o wysokiej sprawności fizycznej w średnim wieku są niemal o 90 proc. mniej narażone na rozwój demencji w porównaniu z paniami o umiarkowanej sprawności fizycznej.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Najszczęśliwsze pary są te, które uprawiają seks raz w tygodniu, mówią psychologowie.
Leczenie konkretnych chorób jest łatwiejsze niż zadbanie o ogólny dobrostan pacjenta. Lekarze skupiają się na konkretnym stanie fizycznym, a nie na pacjencie jako jednostce psychofizycznej. Mniej uwagi poświęca się zdrowiu psychicznemu i jego wpływowi na problemy fizyczne, czytamy w raporcie z badań na temat wpływu problemów mentalnych na inne aspekty zdrowotne.