Liczba wyników: 9200
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy, to utrudniająca życie choroba. Trudne jest także jej zdiagnozowanie i leczenie.
Zgłaszanie działań niepożądanych związanych ze szczepionkami ma duży wpływ na zdrowie publiczne – mówi szef Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Wiedza na temat działań niepożądanych, o których wywołanie podejrzewa się szczepionki, umożliwia wdrożenie niezbędnych działań w momencie, gdy zwiększona częstotliwość i ciężkość działań niepożądanych stanowić może niebezpieczeństwo dla zdrowia.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Leczenie zaburzeń psychicznych , takich jak depresja czy stany lękowe powinno obejmować zarówno sferę psychiczna jak i fizyczną – twierdzą specjaliści.
Rak jajnika to jedna z najniebezpieczniejszych chorób dotykających kobiety, leczenie utrudnia fakt, iż przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo.
Elektryczne impulsy dostarczane do mózgu mogą znacząco wpłynąć na łagodzenie objawów choroby Parkinsona, są bardziej efektywne niż leczenie standardowymi medykamentami.
Z najnowszych amerykańskich badań wynika, że lek powszechnie stosowany przy cukrzycy - metformina - może zapobiec rozwojowi raka płuc u palaczy.
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Unia Europejska wprowadziła zasady etykietowania produktów żywnościowych, by pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Przepisy zostały przygotowane tak, aby zapewnić wszechstronną informację o kupowanych produktach. Poza informacjami wymaganymi przez prawo producenci mogą zamieszczać wszelkie dodatkowe informacje, o ile są one zgodne z prawdą i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Istnieją przepisy regulujące etykietowanie wszystkich produktów żywnościowych, jak też przepisy szczególne dotyczące mięsa, alkoholu i łatwo psującej się żywności.