Liczba wyników: 4955
Kobiety o około 70 procent częściej niż mężczyźni doświadczają depresji, informuje amerykański Narodowy Instytut Zdrowia Psychicznego. Okazuje się też, że zmagając się z tymi zaburzeniami częściej doświadczają problemów z sercem.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie na rynek leku Brilique, który zapobiega zakrzepom miażdżycowym u pacjentów cierpiących z powodu Ostrych Zespołów Wieńcowych i zmniejsza ryzyko wystąpienia ponownego zawału.
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Gdy chodzi o ciśnienie krwi, niższe nie zawsze jest najlepsze. Jeśli masz cukrzycę i chorobę wieńcową twoje życie przypomina pewnie jeden długi taniec limbo - wszyscy zawsze mówią, abyś utrzymywał/a ciśnienie krwi niskie, niższe i jeszcze niższe...
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Możemy wiele zrobić, by długo cieszyć się zdrowym sercem, jednak nasza wiedza w tym zakresie jest wciąż niewystarczająca. Warto mieć świadomość, co nam szkodzi, a co pomaga.
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
W obliczu rosnących braków pracowników z odpowiednia wiedzą i umiejętnościami, nowozelandzcy pracodawcy muszą zachęcać starszych pracowników do kontynuowania aktywności zawodowej - dowodzą przedstawiciele rządu.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.