Liczba wyników: 5445
Kobiety, które chcą schudnąć, powinny rzetelnie prowadzić dziennik swojej żywieniowy, nie opuszczać posiłków i unikać jedzenia w restauracjach (szczególnie w porze obiadu) wynika z nowego badania Fred Hutchinson Cancer Research Center.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Naukowcy odkryli mutację genetyczną najprawdopodobniej chroniącą przed chorobą Alzheimera. Badacze mają nadzieję, że odkrycie umożliwi skuteczne leczenie tej formy demencji.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) wykazały związek między wzrostem stężenia ftalanów w organizmie i zwiększonym ryzykiem cukrzycy u kobiet.
Osoby otyłe i zmagające się z nadwagą są bardziej narażone na rozwój polipów okrężnicy, wynika z przeglądu dotychczasowych badań.
Ograniczenie ilości czasu spędzanego w pozycji siedzącej i ograniczanie długości oglądania telewizji może przydać kilku lat życia.
Kobiety w okresie menopauzalnym, które tracą parę kilogramów i stosują niskotłuszczową dietę bogatą w owoce oraz warzywa, mogą zmniejszyć lub wyeliminować uderzenia gorąca i nocne poty.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Ktokolwiek zażywał antybiotyki, wie, że mogą wywołać nieprzyjemne skutki uboczne. Niemal jedna na trzy osoby biorące farmaceutyki tego rodzaju zmaga się z biegunką.
Dokonawszy analizy 1,088 par bliźniąt, naukowcy odkryli związek między snem krótszym niż siedem godzin a podwyższonym BMI oraz oddziaływaniem czynników genetycznych na wagę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami