Liczba wyników: 13644
W nowym badaiu odkryto, że połowa pacjentów z łagodną formą COVID-19 ciągle była zakażona koronawirusem przez okres do ośmiu dni po ustąpieniu objawów, co oznacza, że przez ten czas mogła jeszcze zarażać inne osoby.
Dyskryminacja ze względu na wiek jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie, nowe badania zaś pokazują, że zjawisko to ma istotny negatywny wpływ na życie seniorów.
Poziom rozprzestrzeniania się nowego koronawirusa może zależeć od poziomu wilgotności, uważają uczeni z Yale University.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Ciągle docierające do nas nowe wiadomości o koronawirusie sprawiają, że trudno oderwać myśli od pandemii, a niektórzy nieustannie poszukują zaktualizowanych danych, co może prowadzić do narastającego lęku i niepokoju.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.
Według American Academy of Ophthalmology (AAO), zapalenie spojówek, może być objawem zakażenia nowym koronawirusem. Jak ostrzegają okuliści może ono występować u 1-3 proc. przypadków zachorowań na COVID-19.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.