Liczba wyników: 12285
Okres świąteczny to wiecej wolnego czasu i okazji do zabawy, co często oznacza też raczenie się różnymi trunkami. Eksperci ostrzegają: ostrożnie z alkoholem, bo ma różnoraki negatywny wpływ na nasz organizm. W badaniu przeprowadzonym przez japońskich badaczy pokazano, że nawet niewielkie spożycie alkoholu miało związek z podwyższonym ryzykiem raka.
Nowe badania pokazują, że niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), czyli te powszechnie stosowane przy bólach i przeziębieniach, mogą zmniejszać niekorzystny wpływ ekspozycji płuc na zanieczyszczenie powietrza.
Wraz z wiekiem może mieć miejsce osłabienie poznawcze, warto więc sprawdzać, jak działa nasza pamięć, mówią eksperci z University of Utah w Salt Lake City.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Zyskująca na popularności medytacja uważności może dawać różne korzyści prozdrowotne, nowe badania pokazują, że może pomóc w obniżaniu nadmiernego ciśnienia krwi.
Od dawna znamy badania, które potwierdzają, że styl życia ma wpływ na ryzyko raka. Kolejne analizy pokazują, że regularna aktywność fizyczna zwiększa szanse na uniknięcie siedmiu rodzajów nowotworu.
Badanie amerykańskich uczonych z Behavioral and Epidemiology Research Group pokazało, że kobiety, które schudły i zachowały nową wagę, mają niższe ryzyko raka piersi niż panie z nadwagą, u których masa ciała nie uległa żadnej zmianie.
W przypadku kobiet długość życia można przewidzieć na podstawie wieku osiągniętego przez ich matki.
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.