Liczba wyników: 4958
Badanie krwi dostarcza wielu ważnych danych o ogólnym stanie zdrowia. Podstawowym badaniem jest morfologia, szczególnie ważna w przypadku kobiet, które co miesiąc podczas menstruacji tracą krew, czasem nawet w bardzo dużych ilościach. Aby jednak analiza krwi dała pełny wgląd na stan zdrowia, powinna być wzbogacona o wyznaczenie poziomu cukru oraz cholesterolu.
Choć wiele osób usilnie poszukuje sposobów na odchudzanie i walczy otyłością, znacza liczba ludzi zmaga się z odrwotnym problemem - chcą przytyć.
Utrata słuchu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem upadku, wynika z nowych badań. Naukowcy przeanalizowali dane uczestników, którzy wzięli udział w US National Health i Nutrition Examination Survey - badaniu przeprowadzonym w latach2001 - 2004. Osoby te zostały poddane m. in. badaniu słuchu i były pytane o ilość upadków, jakich ewentualnie doświadczyły w ciągu roku.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Uczeni zdiagnozowali nową chorobę - nomofobia jest irracjonalnym strachem przed brakiem „komórki" w zasięgu ręki lub utratą telefonu.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Umiejętność przewidywania pomaga czynić plany i sprawować kontrolę nad życiem. Niemniej jednak antycypowanie zdarzeń w może także przyczyniać się do powiększenia poziomu stresu związanego z zwiększonym ryzykiem chorób charakterystycznych dla okresu starzenia się.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.
Próchnica to problem ponad 90 proc. Polaków. Jest wywoływana przez bakterie przetwarzające resztki jedzenia na kwasy, które osłabiają szkliwo doprowadzając do powstawania ubytków. Na zmiany próchnicze szczególnie narażone są przestrzenie między zębami, które trudno się czyści pomocą szczoteczki. Można to zrobić tylko za pomocą nici dentystycznych. Ale Polacy nie nitkują zębów.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia