Liczba wyników: 4969
Jeszcze dwa lata temu, w 2010 roku, import bananów wzrósł w stosunku do 2009 roku aż o 13 proc., wstępne dane za 2011 rok (za pierwsze 11 miesięcy roku) wskazują jednak drastyczny spadek aż o 16,6 proc - wynika z raportu Chiquita, opartego na danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Przyzwyczailiśmy się do obecności w produktach spożywczych różnych konserwantów i ulepszaczy. Co prawda pojawiają się informacje o szkodliwości tych składników, które powodują że zwracamy uwagę na etykiety i chcemy wrócić do nieprzetworzonej żywności.
Kwas acetylosalicylowy (znajdujący się m. in. w aspirynie i polopirynie) może chronić przed niektórymi nowotworami, a nawet zahamować rozprzestrzenianie się guzów.
Testy, w których wzięło udział ponad 30 000 kobiet, wykazały, że migrena wiązała się ze zwiększeniem o 22% prawdopodobieństwa zespołu niespokojnych nóg. Zależność stwierdzono u zarówno u pacjentek z migreną z aurą, jak i bez aury.
Osoby, którzy nie mogą spokojnym snem, wykazują inne reakcje na stres niż ci, którzy mają okazję porządnie się wyspać. Zwiększone odczuwanie stresu podwyższa ryzyko rozmaitych chorób.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Niemal każdy sport ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Pływanie jest jednak wyjatkową formą aktywności fizycznej, która może być uprawiana przez całe życie, zaczynając niemal od wieku niemowlęcego, aż do późnej starości.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami