Liczba wyników: 4905
Większość niebezpiecznych sytuacji przy używaniu kart płatniczych czy kredytowych prowokujemy sami – wynika z badania TNS Pentor. Aż 12 proc. mężczyzn i 19 proc. kobiet zazwyczaj nosi przy sobie zapisany PIN do karty.
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Nadmierna potliwość, czyli hiperhydroza, może mieć podłoże genetyczne, fizjologiczne lub emocjonalne. Bez względu na przyczynę, hiperhydroza utrudnia kontakty z innymi ludźmi i wprawia w zakłopotanie osoby dotknięte tą przypadłością.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Tarczyca to bardzo ważny, a często niedoceniany narząd ludzkiego ciała. Zmiany chorobowe w funkcjonowaniu tego gruczołu istotnie zaburzają nasze zdrowie, samopoczucie i jakość życia.
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Utrata wagi może mieć ogromny wpływ na znaczące osłabienie objawów cukrzycy - i nie ma znaczenia, w jaki sposób straci się nadmiar kilogramów.
14 maja, podczas corocznego Szczytu Społeczeństwa Informacyjnego, które odbędzie się w Genewie, projekt zostanie uhonorowany pierwszą nagrodą WSIS Project Prize 2012 w kategorii „capacity building" (budowanie potencjału cyfrowego). Polska inicjatywa pokonała projekty pochodzące między innymi ze Stanów Zjednoczonych i kilkunastu krajów europejskich.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.