Liczba wyników: 5047
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Zdrowie rodziców jest dla każdego z nas bardzo ważne. Co zrobić, by pomóc im utrzymać dobrą kondycję jak najdłużej? To pytanie, które zadajemy sobie nie raz. Eksperci zalecają zmianę sposobu odżywiania, większą aktywność fizyczną i regularne wykonywanie badań. Najtrudniejszym może okazać się to ostatnie, czyli przekonanie rodziców do odwiedzenia lekarza.
Palenie warto rzucić nie tylko ze względu na własne zdrowie, ale także ze względu na wpływ jaki przemysł tytoniowy wywiera na środowisko. Co roku 600 milionów drzew jest ścinanych po to, aby zapewnić paliwo potrzebne do suszenia liści tytoniu. Na jedno drzewo przypada około 300 papierosów, a zatem palacz wypalający paczkę papierosów dziennie może przyjąć, że co 15 dni za sprawą jego nałogu powalane jest jedno drzewo. W samej tylko Brazyli zużywa się 60 milionów drzew rocznie na potrzeby produkcji wyrobów tytoniowych.
Piękna cera to z pewnością pragnienie każdej pani - zarówno nastolatki, jak i dojrzałej kobiety w średnim wieku. Co zrobić, gdy mimo stosowania dobrych kosmetyków i licznych zabiegów pielęgnacyjnych, wypryski na twarzy stale się pojawiają?
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Starsze kobiety, które jedzą dużo węglowodanów, mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia mniej powszechnej, ale zabójczej formy raka piersi.
Polacy mają stosunkowo dużą wiedzę na temat zdrowego stylu życia - wynika z zaprezentowanej przez Headlines Porter Novelli pierwszej części badania „Polacy o zdrowym stylu życia.” poświęconej definiowaniu zdrowyego stylu życia i stosowaniu go.
Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.