Liczba wyników: 12768
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
Jeśli chcesz zwiększyć satysfakcję z życia, zacznij stosować strategie zorientowane społecznie zamiast aspołecznego zachowania, mówią psychologowie.
Szczęśliwy małżonek to nie tylko dłuższe małżeństwo, ale i większe szanse na dłuższe życie.
Na pytanie o to, co jest najwyższym priorytetem, większość ludzi odpowiada: troska o członków rodziny.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Badanie z udziałem niemal 1,5 ludzi pokazuje, że osoby o dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w wieku średnim, miały niższe ryzyko demencji w późniejszym życiu, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.