Liczba wyników: 4859
Właściwa higiena jamy ustnej chroni nie tylko przed próchnicą, ale także przed chorobami serca. Okazuje się, że osoby, które myją zęby rzadziej niż 2 razy dziennie są o 70 proc. bardziej narażeni na atak serca, od osób, które chętniej sięgają po szczoteczkę, nici dentystyczne i płyny do płukania ust – podaje w opublikowanych badaniach British Medical Journal. Mechanizm jest bardzo prosty. Osoby, które nie myją zębów mają tendencję do krwawienia dziąseł. Przez spękania w naczyniach do układu krwionośnego dostają się bakterie, przede wszystkim paciorkowce. Taka infekcja może być przyczyną powstania blaszki miażdżycowej, a w efekcie tego zatoru lub udaru mózgu. Konieczna jest więc regularna higiena i częste mycie zębów.
Według wyników nowych badań standardowe podejście do leczenia nawrotów gruźlicy (TB) w państwach o niskich i średnich dochodach nie sprawdza się. W raporcie z badań opublikowanym w czasopiśmie PLoS Medicine, naukowcy wzywają do poprawy dostępu do szybkiej diagnostyki lekoopornej TB, drugiej linii leczenia TB i terapii antyretrowirusowej HIV (wirusa nabytego braku odporności). Podkreślają, że każdego roku od 10 do 20 procent pacjentów leczonych na TB ponownie zapada na tę chorobę w następstwie nieudanego, przerwanego lub pogorszonego leczenia.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Mini-udar, zwany też przemijającym atakiem niedokrwiennym (transient-ischemic attack, TIA), podwaja ryzyko zawału serca w późniejszym życiu, ostrzegają uczeni z Mayo Clinic.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Nowe badania dowodzą, że cząsteczki wywołujące stan zapalny odgrywają kluczową rolę w rozwoju choroby zastawki noszącej nazwę zwężenia zastawki aortalnej. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Circulation sugerują, że leki przeciwzapalne mogą spowalniać rozwój tego schorzenia.
Powietrze w dużych miastach nierzadko jest silnie zanieczyszczone, ich mieszkańcy nie tylko to czują, ale i widzą... jednakże rzadko zdają sobie sprawę z tego, jak bardzo szkodliwe może być to, co przychodzi im wdychać w większych aglomeracjach.
Firmy kosmetyczne wreszcie dostrzegły, że zapotrzebowanie na pielęgnacyjne produkty nie kończy się na "czterdziestce". Dlatego w sklepach kosmetycznych pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla kobiet z cerą dojrzałą. Eksperci podkreślają, że nie wystarczy sama nazwa zawierająca magiczne 40, 50 czy 60+. Kupując jakikolwiek kosmetyk nalezy zwrócić uwagę, aby był on dopasowany do wieku zarówno pod względem swojego przeznaczenia jak i składników w nim zawartych.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.