Liczba wyników: 14050
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Niemal każdy zadaje sobie pytanie o to, co dzieje się po śmierci. Filozoficznych i religijnych propozycji odpowiedzi na to pytanie jest wiele, a teraz do znanej nam z historii intelektualnej i wyznaniowej puli stanowisk należy dopisać kolejne - biocentryzm proponuje dość niestandardowe wyjaśnienia, na czym polega umieranie.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.