Liczba wyników: 11781
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Kiedy ludzie się zakochują, nie tylko doświadczają określonych emocji, ale też w konkretny sposób reaguje na to ich organizm, w tym mózg i serce.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Czy starsi ludzie są dziś bardziej samotni niż seniorzy z poprzednich pokoleń? Być może jest ich obecnie więcej, więc problem izolacji stał się powszechniejszy.
Rodziny z kilkorgiem dzieci cechują się niższym ryzykiem raka. Większe rodziny oznaczają niższe zagrożenie nowotworami nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn, mówią uczeni z Uniwersytetu w Zurychu i Adelaide Medical School.
Wiadomo, że nowy koronawirus, tj. SARS-CoV-2, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i najwyższe ryzyko innfekcji jest przy przebywaniu w pobliżu kichającej czy kaszlącej osoby chorej. Okazuje się jednak, że już mówienie i oddychanie skutkuje rozprzestrzenianiem wirusa.
Zwiększenie aktywności fizycznej odmłodzi mózg. Wysiłek ma związek z większą objętością mózgu i jego zdrowszym starzeniem się.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Regularna medytacja i inne duchowe - w tym religijne - praktyki mogą skutkować pogrubieniem kory mózgowej, co z kolei może chronić przed depresją - szczególnie dotyczy to osób mających predyspozycje do choroby, wynika z badań Teachers College przy Columbia University.