Liczba wyników: 4264
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Po napoje gazowane sięga wiele osób, przed nastaniem sezonu wakacyjnego do sklepów trafia szczególnie bogaty asortyment.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.
26 marca zainaugurowano ogólnopolską akcję społeczną „Łańcuch Krewniaków”, której celem jest promowanie zgody na przekazywanie organów do transplantacji po śmierci oraz rozpowszechnienie kart Oświadczenie Woli.
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
17 kwietnia jest obchodzony Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Z tej okazji z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Hemofilię zostanie otwarta wystawa zdjęć Krzysztofa Millera, przedstawiająca codzienne życie pacjentów i ich zmagania z chorobą. Wydarzenie poprzedzi konferencja prasowa poświęcona problemowi leczenia hemofilii w Polsce.
Co czwarty pies i co czwarty kot jest otyły- alarmują lekarze weterynarii. Okazuje się, że epidemia otyłości, która w zawrotnym tempie rozprzestrzenia się wśród ludzi, dopadła także ich czworonożnych przyjaciół. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe, niska aktywność, a przede wszystkim brak wiedzy na temat negatywnych dla zdrowia skutków otyłości, to najważniejsze przyczyny pojawienia się nadwagi u psów i kotów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami