Liczba wyników: 12768
Nadciśnienie przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych u osób i w średnim, i w starszym wieku.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Chociaż dużo się mówi o szkodliwym działaniu promieni słonecznych, nie warto zupełnie unikać słońca. Właściwie, szczególnie seniorom może brakować dobroczynnego wpływu światła. Dłuższa ekspozycja na promienie słoneczne może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę u ludzi starszych.
Picie jednej lub więcej filiżanek kawy z kofeiną może zmniejszyć ryzyko niewydolności serca, czytamy w magazynie American Heart Association.
Stereotyp zrzędliwych starszych ludzi powinien zostać obalony. Badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University wykazało, że osoby starsze są ogólnie bardziej stabilne emocjonalnie i lepiej potrafią oprzeć się pokusom w codziennym życiu.
Medycy z King's College London odkryli, że jednym z głównych objawów COVID-19 u ludzi słabszych i mających zespól słabości jest majaczenie (delirium) - stan ostrego splątania związany z wyższym ryzykiem poważnej choroby i śmierci.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.