Liczba wyników: 4501
Wiosną chętniej poddajemy się zabiegom pielęgnacyjnym. Jednym z nich jest kuracja antycellulitowa, ponieważ każda z nas marzy o gładkich udach i jędrnych pośladkach. Podpowiadamy, jak wygładzać tak zwaną skórkę pomarańczową, by skutecznie walczyć z cellulitem.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 13 genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Większość z tych genów nie była wcześniej kojarzona z chorobami serca, a ich odkrycie powinno pomóc opracować szereg nowych metod diagnozowania i leczenia tego rodzaju schorzeń. Badanie to, częściowo finansowane przez UE, zostało opublikowane w Nature Genetics.
Zima to bardzo trudny okres dla włosów, każdego dnia narażamy je na szereg szkodliwych czynników zewnętrznych. Nie dość, że skazujemy je na suche powietrze w ogrzewanym pomieszczeniu, to jeszcze fundujemy im ciągłe zmiany temperatur. A do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć codzienne zabiegi - lokowanie, prostowanie i stylizowanie. Zimą bardzo często łapiemy przeziębienia, które również mają ogromny wpływ na kondycję włosów.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Stygmatyzowanie osób otyłych jest powszechne. Traktuje się je inaczej w restauracjach, miejscach pracy, etc., ciągle też są narażone na niewybredne uwagi na temat swojego wyglądu. Jedni są na to bardziej uodpornieni, inni wolą się izolować niż mieć okazję usłyszeć nieprzyjemne komentarze pod swoim adresem. Inwektywy i dyskryminujące traktowanie ludzi mających nadwagę nie tylko wpływa na ich psychiczne samopoczucie i wzmaga chęć alienacji, ale i negatywnie oddziałuje na zdrowie fizyczne, wynika z badań przeprowadzonych na Purdue University w USA.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu