Liczba wyników: 1830
Nie warto się przepracowywać, długie godziny spędzone na wykonywaniu obowiązków zawodowych nie sprzyjają zdrowiu. Prowadzi to nie tylko do nadmiernego zmęczenia i osłabienia, ale może też zwiększać ryzyko udaru.
Żeby zarobić tyle co mężczyzna w ciągu roku, przeciętna Europejka na tym samym stanowisku i w tym samym wymiarze godzin musi przepracować 2 miesiące więcej. A jak jest w Polsce?
Według nowego badania, połowa europejskich przedsiębiorców wierzy, że ich kraj stanie się społeczeństwem bezgotówkowym w ciągu 10 lat. Jak pokazuje Europejski Raport Płatności 2019, który zostanie opublikowany wkrótce przez firmę Intrum – lidera na rynku zarządzania wierzytelnościami, 1/4 właścicieli biznesów w Europie jest przekonana, że gotówka wyjdzie z obiegu w ich krajach w ciągu 5 następnych lat, a kolejne 25 proc., że stanie się to w ciągu 10 lat.
Tylko w 2018 roku na podstawie przepisów unijnych i umów dwustronnych zawartych przez Polskę z niektórymi państwami Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłacał miesięcznie blisko 184 tys. emerytur i rent. Dzięki koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego osoby, które pracowały w różnych krajach, mogą liczyć na świadczenia z każdego z nich. – Wielkim osiągnięciem jest indywidualizacja uprawnień – jako obywatele mamy prawo do świadczeń, ich transferu, dopłaty do świadczeń minimalnych czy prawo do renty rodzinnej – podkreśla prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS.
2450 złotych w 2020 roku – Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaproponowało rządowi wysokość minimalnego wynagrodzenia. Wzrost minimalnego wynagrodzenia powoduje wzrost stawki godzinowej o 1 zł 30 gr. Stawka godzinowa wzrosłaby więc z 14,70 zł do 16 zł w 2020 r.
Zmysł wzroku to najbardziej efektywny ze wszystkich pięciu naszych zmysłów. Za jego pośrednictwem odbieramy niemal 80% informacji z otoczenia. Oko jest niezwykle zapracowanym narządem, ale też najczęściej przez nas zapominanym. Jak poprawić zdrowie i kondycję najważniejszego zmysłu?
Czy obfity biust może być obciążeniem dla kręgosłupa? Okazuje się, że wokół tego tematu krąży wiele mitów. A jak jest faktycznie?
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Tak wyjątkowej publikacji jeszcze w Polsce nie było. W „Bez strachu. Jak umiera człowiek” Magdalena Rigamonti odsłania fizyczność i metafizykę śmierci w rozmowie z mistrzem balsamacji zwłok Adamem Raglem i jego uczniami. Premiera książki w kwietniu.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.