Liczba wyników: 5355
Dieta ketogeniczna zyskała popularność jako skuteczny sposób utraty na wadze. W badaniach na gryzoniach wykazano, że może także pomóc zachować dobrą pamięć. Teraz odkryto mechanizm, który pokazuje, dlaczego ten rodzaj odżywiania się oddziałuje na zdrowie mózgu i starzenie się.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni. Nie jest to jednak cecha charakterystyczna wyłącznie dla ludzi; obserwujemy tę tendencję u wielu innych zwierząt. Biolodzy wysunęli teorię, że rozbieżność w oczekiwanej długości życia między płciami może być częściowo powiązana z reprodukcją.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.
Wysoki wzrost i otyłość może zwiększać ryzyko potencjalnie niebezpiecznych zakrzepów krwi.
Krótkotrwały stres trwający zaledwie kilka godzin może zaburzyć komunikację komórek mózgowych w obszarach związanych z uczeniem się i pamięcią.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Kiedy u pacjenta rozpoznane zostanie atopowe zapalenie skóry, diagnoza innego schorzenia jest wysoce prawdopodobna.
Pożary prowadzą do wzrostu liczby wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z stanami lękowymi. Równolegle do zmian klimatu nasileniu ulegają problemy psychiczne.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.