Liczba wyników: 1254
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Wystarczy jeść orzechy dwa razy w tygodniu, by o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w okresie okołomenopauzalnym jest szczególnie niebezpieczna u kobiet. Ma związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Jedzenie ma wpływ i naszą wagę, i samopoczucie. Może też oddziaływać na poziom pożądania. Nowe hiszpańskie badania pokazują, że orzechy mogą poprawić libido.
Osłabienie pamięci nie musi oznaczać rozwoju problemów poznawczych i demencji, może być skutkiem stresu i przewlekłgo zmęczenia.
Przyjmowanie określonych bakterii, które występują w jelitach, może pomóc w walce z alergiami pokarmowymi.