Liczba wyników: 478
W dniach 25 - 26 września odbędzie się V Tydzień Retina AMD. W ramach kampanii odbędą się pikniki edukacyjne w Warszawie, Krakowie oraz Sopocie. Odwiedzający będą mogli m.in. skorzystać z bezpłatnych badań dna oka i konsultacji lekarskich.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Od zarania dziejów zboże symbolizowało dostatek, było obecne w zwyczajach i obrzędach ludowych. Złote kłosy przynosiły szczęście i bogactwo: w starożytnej Grecji były symbolem Demeter.
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Jak zabezpieczyć się przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV? Co jeść i czego używać, aby po urlopie nie przybyło nam zmarszczek?
Firma Genzyme, korporacja zajmująca się biotechnologią medyczną poinformowała, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadała produktowi leczniczemu Alemtuzumab dla osób cierpiących na stwardnienie rozsiane status „Fast Track".
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Lato kojarzy nam się głównie z relaksem, radością, beztroską, swobodą. Rozleniwieni słoneczną aurą, ciepłem, które pozwala na znacznie lżejsze ubranie i daje wiele możliwości relaksu na świeżym powietrzu, zapominamy często o tym, że o kondycję skóry i włosów należy dbać przez cały rok. Lato nie daje nam taryfy ulgowej.