Liczba wyników: 4023
Choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę śmierci w Polsce. Zapadalność na nie ciągle rośnie, ponieważ na czynniki ryzyka ma wpływ powszechny współcześnie niezdrowy styl życia. Najskuteczniejszą ochroną przed chorobami serca jest profilaktyka, która powinna obejmować zarówno wypracowanie zdrowych nawyków, jak i regularne badania.
Z raportu World Alzheimer Report 2014 wynika, że aż ponad dwie trzecie respondentów obawia się rozwoju choroby Alzheimera. Eksperci radzą więc, jak samodzielnie zmniejszać czynniki ryzyka.
Stres, zanieczyszczone środowisko, działanie klimatyzacji - czynników negatywnie wpływających na stan naszej skóry jest wiele, w efekcie ich aktywności cera staje się przesuszona, mniej elastyczna, szybciej się starzeje.
Negatywne oddziaływanie stresu, wszechobecnego w życiu każdego z nas, nie omija również kotów. Proste z pozoru czynności - wizyta u weterynarza, podawanie leku - mogą wywoływać znaczny stres u naszych czworonożnych przyjaciół.
Nowe badania z udziałem osób starszych dowiodły, że w przypadku mężczyzn dobrym pomysłem jest powierzenie innym swoich seksualnych problemów - to zmniejsza u nich stres i przygnębienie. Co zaskakujące - u pań takie rozmowy okazują się nie mieć charakteru terapeutycznego.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.