Liczba wyników: 3253
Naukowcy poczynili obiecujące postępy w pogłębianiu wiedzy o tym, jak komórki nowotworowe mogą czasami opierać się skutkom chemioterapii. Ta nowa wiedza posunie naprzód prace nad coraz skuteczniejszymi metodami leczenia onkologicznego i może pomóc w ograniczaniu nawrotów choroby, co jest dobrą wiadomością zarówno dla pacjentów cierpiących na nowotwory, jak dla naukowców.
Aż 70% właścicieli firm rodzinnych chce przekazać swój biznes młodszemu pokoleniu - wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Biznesu Rodzinnego, na zlecenie Rzetelnej Firmy. Tymczasem zdecydowana większość młodszego pokolenia nie chce przejmować przedsiębiorstwa rodziców. Na taki krok zdecydowanych jest zaledwie 6,3% potencjalnych sukcesorów. Znacznie częściej córki niż synowie.
Za mało warzyw, za dużo cukru i soli w diecie... polskich dzieci. Niemożliwe? A jednak! Ponadto zbyt wiele niemowląt w Polsce jest nieprawidłowo karmionych w pierwszym okresie swojego życia. Może to mieć niekorzystny wpływ na ich rozwój indywidualny, a także na stan zdrowia całego polskiego społeczeństwa.
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Wiele kobiet przywiązuje dużą wagę do swojego wyglądu, w tym sylwetki, stąd chętnie wypróbowują nowe diety i specyfiki, które mają pomóc w utracie na wadze. Okazuje się, że panie spędzają na diecie średnio kilka lat swojego życia.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami