Liczba wyników: 2727
W XIX i XX wieku obserwowaliśmy znaczący wzrost oczekiwanej długości życia dzięki zdrowszej diecie, postępowi medycyny i wielu innym ulepszeniom w jakości życia. Jednak po niemal podwojeniu się długości w ciągu XX wieku, tempo wzrostu znacznie zwolniło w ostatnich trzech dekadach.
Jedzenie mięsa, szczególnie przetworzonego i czerwonego, wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Ubytek słuchu nie musi ograniczać starszych osób podczas pełnienia opieki nad wnukami. Jak więc zadbać o swój słuch w starszym wieku? Podpowiadamy!
U pacjentów ze wstrząsem mózgu skan jako obrazowanie tensora dyfuzji MRI może pomóc zidentyfikować jedną na trzy osoby, u których wystąpią uporczywe objawy.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego weszłaś w menopauzę wcześniej lub później niż inne kobiety, przypomnij sobie, jak to było z twoją mamą. Rola genetyki jest kluczowa w określaniu wieku kobiety, w którym rozpoczyna się u niej menopauza.
Przeanalizowano dane dotyczące śmiertelnych przedawkowań opioidów z okresu dwóch dekad lat u osób w wieku powyżej 55 lat. Okazuje się, że wzrasta problem śmiertelnego w skutkach stosowania tych substancji.