Liczba wyników: 76
Kupując musli mamy nadzieję, że dostarczymy organizmowi samych pożywnych składników. Często jednak sugerując się hasłami reklamowymi na wierzchu opakowania, zostajemy wprowadzeni w błąd. Eksperci uczulają na to, by zwracać uwagę na skład musli – od informacji w nim zawartych zależy wiele.
Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Drzewo życia – tak w kulturach germańskich traktowany był, ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziki bez. Jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce uznawana jest za naturalne dobro i stosowana w domowej medycynie, jako źródło zdrowia. Jest to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości, ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)