Liczba wyników: 3356
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu skazy moczanowej. Przejrzyj listę produktów, których należy unikać, by nie sprzyjać rozwojowi objawów choroby.
Osoby o ponurym, pesymistycznym usposobieniu żyją średnio o siedem lat, krócej niż optymiści. Warto zatem podchodzić do życia z uśmiechem, pomóc w tym może odpowiednio ułożona dieta.
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Regularnie ćwiczysz, starasz się nie przesadzać ze słodyczami, ograniczasz pieczywo, a wciąż nie chudniesz. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli nie będziesz przestrzegała trzech podstawowych zasad żywieniowych, Twoja dieta może pójść na marne.
Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
Nasz klimat nie należy do najbardziej przyjaznych skórze. Zmiany pogody, wahania temperatury sprawiają, że nasza skóra staje się jeszcze delikatniejsza i potrzebuje wsparcia. Taką pomoc zapewnia optymalnie dobrana dieta, także ta dla skóry. Pomocne tu będą preparaty na bazie koncentratów z liści oliwnych.
Wiemy, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i poziom energii, ale czy może także oddziaływać na nasze relacje? Wygląda na to, że sprawdza się powiedzenie "jak głodny to zły". Opublikowane w tym tygodniu wyniki nowych badań sugerują, że niskie stężenie glukozy we krwi może nasilać gniew i agresję między małżonkami.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Zapach przyjaciela – na przyjacielskie relacje ma wpływ woń drugiej osoby