Liczba wyników: 4859
Jack Kevorkian, lekarz, który pomógł ponad stu osobom w eutanazji, zmarł w piątek w Michigan. Miał 83 lata.
Liczba osób mających problemy z terminowym regulowaniem zobowiązań pod koniec Maja wynosiła ponad 2,1 miliona, wynika z 16. edycji raportu InfoDług przygotowanego przez BIG InfoMonitor, firmę prowadząca Rejestr Dłużników. Grupa ta powiększyła się o ponad 3% od ostatniego badania.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Niemcy ostrzegają konsumentów, by zachowali szczególną ostrożność podczas jedzenia pomidorów, sałaty, czy ogórków. Według specjalistów właśnie te warzywa wywołały masowe zatrucia pokarmowe, w wyniku których kilka osób zmarło.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Co druga osoba jest przeciwna szerszemu otwarciu polskiego rynku pracy dla obywateli Europy Wschodniej - wynika z ankiety ING. Ułatwienia w dostępie do pracy w Polsce dla emigrantów ze wschodu popiera co trzeci klient, który wziął udział w sondażu.
Kiełki brokułów i dojrzałe warzywa stanowią silną antynowotworową parę. Anty-rakotwórcze właściwości warzyw z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, są już powszechnie znane, ale nowe badania wykazały, że można te własności dwukrotnie zwiększyć przez jedzenie dojrzałych warzyw i kiełków.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Przewlekła niewydolność żylna dotyczy połowy dorosłych Polek! Skala choroby jest ogromna na całym świecie. Żylaki i pajączki często postrzegane są jako defekt kosmetyczny. U kobiet nogi są jedną z części ciała powszechnie uznawanych za atrybut atrakcyjności. Chowanie ich za długą spódnicą czy spodniami to nie rozwiązanie problemu! – mówi dr n. med. Joanna Bartlewicz-Wójcik specjalista chirurg.