Liczba wyników: 12274
Jedzenie ma wpływ i naszą wagę, i samopoczucie. Może też oddziaływać na poziom pożądania. Nowe hiszpańskie badania pokazują, że orzechy mogą poprawić libido.
Wystarczy przesunąć pory posiłków na wcześniejsze i skrócić ogólny czas jedzenia, by stracić na wadze, mówią badacze z Pennington Biomedical Research Center.
Co roku papierosy zabijają co najmniej 8 milionów ludzi. Jeszcze więcej żyje z rakiem płuc, gruźlicą, astmą lub przewlekłą chorobą płuc wywoływaną przez papierosy, mówi dyrektor generalny Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Według uczonych zmiany temperatury ciała w cyklu okołodobowym mają związek z rozmaitymi procesami zachodzącymi w organizmie i dotyczy to także zasypiania. Z badań wynika, że ciepła kąpiel na kilkadziesiąt minut przed położeniem się do łóżka ułatwia zaśnięcie.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.