Liczba wyników: 13644
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Długość dojazdu do pracy i środki, które trzeba przedsięwziąć, by się do niej dostać, to czynniki stresu, które mogą prowadzić do wypalenia zawodowego, ostrzega Annie Barreck z Uniwersytetu w Montrealu.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak ktoś się czuje, zamknij oczy i nadstaw uszu: ludzie mają tendencję do dokładniejszego czytania emocji innych, gdy słuchają, a nie patrzą, wynika z badań opublikowanych przez American Psychological Association .
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Uczeni z Univeristy of Georgia odkryli, że niewielkie ilości alkoholu mogą pomóc zachować zdolności poznawcze.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.