Liczba wyników: 9164
Idealny dentysta powinien mieć poczucie humoru jak kabareciarz, tytuł profesora i koniecznie być mężczyzną? W specjalnym badaniu portalu edukacyjnego Dentysta.eu, przeprowadzonym przy wsparciu Śląskiej Izby Lekarskiej, Polacy po raz pierwszy wypowiedzieli się, jakie cechy stomatologa uznają za najważniejsze, a na jakie zupełnie nie zwracają uwagi. Wyniki zaskakują! Także samych dentystów.
Od dawna wiadomo, że stan jelit ma związek nie tylko ze zdrowiem fizycznym, ale i psychicznym - teraz odkryto, że może istnieć korelacja pomiędzy przyjmowaniem leków antydepesyjnych i łagodzeniem zespołu jelita drażliwego.
Temat odleżyn jest rzadko poruszany w Polsce, choć dotyka tysięcy osób pozostających pod opieką domową i szpitalną. Tymczasem w wielu przypadkach odleżynom można zapobiec – aby tak się stało, potrzebna jest wiedza i dostępność metod terapeutycznych. Choć w Polsce wciąż nie ma powszechnego programu zapobiegania odleżynom, w aptekach dostępne są refundowane wyroby medyczne mogące pomóc chorym. Coraz więcej jest również źródeł, z których można czerpać wiedzę.
Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.
Język jest niezbędny do mówienia, jedzenia czy odczuwania smaku. Co więcej, jego wygląd np. kolor czy obecność nalotów może wiele powiedzieć o twoim zdrowiu.
Naukowcy wykazali, że długotrwałe przyjmowanie związków chemicznych obecnych w marihuanie negatywnie wpływa na pracę mózgu i pamięć.
Uczeni odkryli, że istnieje związek między rozmiarem mózgu i ryzykiem zachorowania na raka.
„Współczesny senior” kim jest? Czy jest to osoba przygarbiona z trudem poruszająca się przy pomocy laski, a może dziadek siedzący w domu, rzadko podnoszący się z ulubionego fotela z torebką leków przygotowanych na każdą porę dnia? Otóż nie, okazuje się, że nie ma na to pytanie jednej dobrej odpowiedzi, a wśród osób w wieku podeszłym często spotykamy energiczne osoby z charyzmą i zapałem wyższym niż nie jeden 30. Latek.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Nostalgia – jeśli się nią cechujesz, lepiej dbasz o relacje z innymi