Liczba wyników: 5558
Jedna z ostatnich publikacji Eurostatu - europejskiego urzędu statystycznego - powstała w ramach Europejskiego badania warunków życia ludności (EU-SILC) pozwala na porównanie naszego kraju do innych państw UE pod kątem wieku opuszczania rodzinnego domu przez młode osoby. Okazuje się, że wbrew mitowi samodzielnych i zaradnych Polaków, daleko nam do średniej unijnej pod tym względem.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Serwisy wymiany plików powstają coraz liczniej, a internauci czerpią z bogatych zasobów filmowych i muzycznych. Jednak nie wszystkie udostępnione pliki, nawet te płatne, możemy pobrać bez obaw o wejście w konflikt z prawem. Co można zgodnie z prawem ściągnąć, a co wrzucić do sieci?
Warunki życia w Polsce są szkodliwe dla zdrowa i zwiększają ryzyko zachorowania na choroby psychiczne – tak twierdzi 70% dorosłych Polaków biorących udział w badaniu CBOS. Aż 86% ankietowanych odczuwa zdenerwowanie i rozdrażnienie, a 54% objawy depresji. Co wpływa na kondycję psychiczną naszego społeczeństwa?
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.