Liczba wyników: 5731
Ostatnio częściej mówi się o „emocjonalnym jedzeniu", które stanowi sposób na odreagowanie trudnych emocji. Jak się jednak okazuje, nie tylko negatywne uczucia kierują ludzi ku lodówce, poczucie szczęścia i radość także wiążą się z niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
W marcu skończył 40 lat. Dziś po raz ostatni stanął w bramce biało-czerwonych. Jerzy Dudek zakończył karierę w piłkarskiej reprezentacji Polski.
Według indyjskiego odkrycia przedstawionego podczas tegorocznego amerykańskiego kongresu na temat raka w Asco, proste i niedrogie badanie na raka szyjki macicy przy użyciu octu może uratować życie tysięcy kobiet, szczególnie w biedniejszych krajach.
Osoby, których dieta składa się głównie z warzyw oraz owoców i nie zawiera znacznych ilości mięsa, mają szanse na dłuższe życie w porównaniu do zwolenników innego typu jadłospisu.
Lek na chorobę Alzheimera może znajdować się w naszym... jelicie.
Narażenie na działanie pestycydów i innych substancji chemicznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Starsi ludzie, którym podano znieczulenie ogólne przy poważniejszych zabiegach, mają o 35 procent wyższe ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu, wynika z francuskiego badania.
Trwają szeroko zakrojone, potencjalnie przełomowe testy leków na chorobę Alzheimera. Celem badań przeprowadzanych na ludziach lem jest sprawdzenie, czy farmaceutyki na ciśnienie krwi mogą spowolnić lub powstrzymać postęp choroby. Najnowsze prace badawcze zaprezentowano opinii publicznej, aby uświetnić Europejski Miesiąc Mózgu.